top of page
OVER BLIJF GELOVEN (2018)

“Blijf Geloven is één van mijn echte passie projecten en dus ook één die verhalen waarvan ik vind dat die absoluut verteld moest worden. Frans Baartmans verliet 35 jaar geleden het rijke Nederland om in India mensen zonder rechten of plichten te helpen in hun strijd voor een menswaardig bestaan. Hij woont in de sloppenwijk Nagwa en vecht dag en nacht temidden van de onaanraakbaren of ook wel dalits genoemd voor een menswaardig bestaan. Er is veel wat wij mensen van Frans en de inwoners van Nagwa kunnen leren. Stel je voor dat dit verhaal verloren zou zijn gegaan. Ik ben blij dat ik dit verhaal met jou kan delen” – Wouter –

GENRE
LENGTE:

LAND:

TALEN:

UITGAVE

Documentaire

55 Minuten

Nederland

Nederlands, Engels, Hindi 

2018

PRODUCENT:

REGIE:

CAMERA:

MONTAGE

AUDIO-NABEWERKING:

MUZIEK:

MOTION GRAPHICS:

POSTER DESIGN:

DocuMedia & DocuFilm

Wouter de Kuijper

Eli Verhage & Koen Zoontjens

Wouter de Kuijper

Wouter Tjaden

Maurice Lamme

Harold Goldman

Wouter van Gestel

Koduijn Ontwerpers

KEEP_BELIEVING_website_poster.gif
SYNOPSIS

Zou jij gaan? Naar een wereld waar mensen in hutjes van leem en plastic wonen. Mensen die gediscrimineerd, onderdrukt, uitgebuit, geslagen en verkracht worden. Jij slaapt daar op de grond. Er is geen riolering, laat staan een douche of toilet. Zou jij daar vrijwillig gaan wonen? 

 

Frans Baartmans vertrok in 1979 als missionaris naar India. Hij woont in de sloppenwijk Nagwa in Varanasi en leeft daar te midden van de Dalits; beter bekend als de onaanraakbaren. Deze – nog altijd meest gediscrimineerde bevolkingsgroep van de wereld – wordt al vanaf de geboorte buitengesloten en daarmee getekend voor de rest van hun leven. Daarom strijdt Frans nog iedere dag samen met de inwoners voor van Nagwa voor een goed bestaan met gelijkwaardigheid en erkenning.

 

Het is een gevecht tegen de historie. Een worsteling met een cultuur die misschien vanuit de wel politiek wil, maar in de praktijk nog muurvast zit. Toch heeft Frans in de wijk veel betekend en bereikt in de jaren dat hij er nu woont. Dag en nacht staat hij klaar voor de mensen die hij liefheeft. Simpelweg omdat hij niet tegen ongelijkheid kan. Wat drijft Frans nog meer?

AVONTUUR

De documentaire ‘Blijf Geloven’ is op een unieke manier tot stand gekomen. We zijn weggebleven bij het schrijven van een traditioneel filmplan, het aanvragen van subsidies en vervolgens het (lange) afwachten of je de film mag en kan gaan maken. We zijn gewoon gestart! Het verhaal moest verteld worden, omdat we erin geloofden. Ondanks alle beren op de weg en onzekerheden die bij het proces komen kijken om opnames in India te maken is het ons gelukt. In 2010 ben ik voor het eerst naar India gegaan voor research. In Februari 2011 zijn we begonnen met filmen. Drie weken zijn we weggeweest en hebben we waanzinnig hard gewerkt om alles vast te leggen waarvan we baardachten dat het interessant zou zijn voor het verhaal. En om eerlijk te zijn is bijna alle filmmateriaal gebruikt in de film. Wat een klasse! In Augustus 2012 ben ik samen met camera-man Koen nogmaals naar India gereisd om de laatste 3 weken van Frans in India vast te leggen. Inclusief zijn afscheid na 35 jaar. Een stil afscheid zoals dat hoort bij Frans.

DE FILMMONTAGE

Na de filmopnames begon de enorme klus om de film te monteren en tot een logisch krachtig verhaal te vormen. De eerste film was af in 2015 en heette Gebroken en toch Heel (Broken Still One). Destijds hebben we de film tijdens een feestelijke premiere vertoont aan het publiek waarbij de film veel lof ontving. Toch was ik als maker nog niet tevreden en heb de documentaire in 2017 opnieuw gemonteerd. Deze heeft in 2017 en 2018 op diverse filmfestivals gedraaid, waaronder in New York, Chicago en notabene in India zelf en daar een prijs gewonnen. In 2019 gaat de film online.

BOODSCHAP

Welke naam je geloof ook draagt, wij als mens zijn allen gelijk en willen allemaal hetzelfde: waardering en erkenning als mens. Betekenisvol in het leven zijn. Een dak boven ons hoofd en toegang tot gezonde voeding zodat we niet ziek worden. En als ouders willen we onze kinderen toekomst bieden. Laten we daarom goed voor elkaar zorgen en saamhorigheid scheppen in plaats van verdeeldheid. Samen zorgen voor een leefbare wereld voor alle mensen. De overeenkomsten tussen mensen zijn immers groter dan de verschillen.